Örebro Läns Travhästägareförening förde fram sina förslag på förändringar till ledningen för Örebrotravet. Det gav resultat. Nu gör Örebrotravet en breddsatsning, bland annat med en höjning av förstapriset i alla Punkt 21-lopp, från 10 000 kronor till 15 000 kronor. Dessutom införs åtta priser i alla återstående lopp som körs under 2023 och förstapriset höjs från 25 000 kronor till 30 000 kronor i så många lopp som möjligt.
– Det är stora kostnadsökningar även inom travet och vi tror att det är särskilt tufft för bredden att få det att gå ihop, säger Magnus Östlund, ordförande i Örebro Läns Travhästägareförening.
– De flesta av våra medlemmar tillhör snarare bredden än eliten. Därför ville vi att ledningen för Örebrotravet skulle göra den här typen av satsning. Vi ville ha en bredare prisskala men vi hade också önskemål om subventionerad gästboxhyra. Dit har vi inte nått än, men vi är ändå nöjda med att vi kommit så här långt.
Magnus är övertygad om att det finns hästägare som är på marginalen, där det gör skillnad om man får 3 000 kronor för en sjundeplats eller 1 500 kronor. Eller om man kommer trea eller fyra i ett lopp och får 8 000 kronor i stället för 6 000 kronor.
– De tusenlapparna gör skillnad om man kan fortsätta eller inte. Om man kan ha två hästar kvar eller måste gå ner till en. Om vi inte hade gjort detta så hade det fått negativa effekter för hästägarna.
För fram önskemål
Magnus tycker att det är viktigt att lokalföreningarna för fram sina önskemål till banorna.
– Det är ingen idé för oss lokalt att driva frågor som bestäms centralt från Svensk Travsport. Det ska Travhästägarna centralt göra. För oss i lokalföreningarna gäller det att ha koll på vad man kan besluta om lokalt, så att vi fokuserar på rätt frågor, säger han.
Björn Andersson, VD och sportchef för Örebrotravet, är glad över att de kunnat göra den här satsningen.
– Vi vill gärna underlätta för våra lokala hästägare i de tuffa tider som råder för oss alla i travsporten. Hästägareföreningen var tydlig med sina önskemål på vilka insatser man ville att vi skulle prioritera. Vi har även kollat med några av våra tränare och de hade liknande önskemål som hästägareföreningen, säger han.
Omfördelning av pengar
Det mesta av prispengarna är en omfördelning från de extra lopp som körts under senare år, och där man fått tillbaka lite av satsningen genom extra starttillfällen.
– I år har ST tagit bort den ersättningen och då har vi lagt de pengarna i breddsatsningen. En del är också pengar som blir över vid strykningar eller ej fyllda startfält. Blir det sedan ett underskott vid årets slut så skjuter vi till de medlen själva, säger Björn.
Han hoppas att satsningen ska komma fler till godo och att fler hästägare därmed vill och kan fortsätta.
– Satsningen görs för att behålla nuvarande hästägare i större utsträckning än att locka nya.
Text: Anne Adre-Isaksson