Travhästägarna fick inget gehör hos ST:s styrelse för förslaget att omfördela utdömda böter till hästägarna vid grov störning i lopp.

Efter både diskussioner i Travhästägarna och ett förslag från Ådalens Travhästägareförening lyfte Travhästägarna frågan i en skrivelse till Svensk Travsports styrelse.

Förslaget handlade om en omfördelning av böter i de fall som en kusk dömts för att grovt stört ett annan ekipage. Travhästägarna föreslog att böterna skulle tillfalla ägaren till den häst som drabbats av störningen.

Det skulle åtminstone delvis kompensera hästägaren, som kanske också fått se sin häst få chanserna i loppet spolierade, samtidigt som hästägaren har kvar alla sina kostnader för hästens tävlande. I ett värsta scenario kan det också bli frågan om dryga veterinärräkningar.

Men något gehör för förslaget fick Travhästägarna inte hos ST:s styrelse som även lät reglementeskommittén lämna synpunkter.

I sitt yttrande säger kommittén att det är svårt att avgöra om det är ett eller flera drabbade ekipage, skulle ge domarna ytterligare en arbetsuppgift och skapa en större lokal och central administration. Den gör också bedömningen att ”skadelidande” har inte samma incitament att undvika en situation.

Med det anses det inte som en framkomlig väg att döma ut eller betala ut bötesbelopp till drabbade ekipage.

–Vi förstår inte riktigt svaret. När måldomarnämnden har fattat beslut om en bestraffning som ”grovt stört medtävlare” och samtidigt preciserat vilket ekipage som drabbats. Det framgår klart och tydligt av resultatlistan. Så någon extra uppgift för nämnden kan det inte innebära. Skulle flera ekipage ha drabbats bör det gå att fördela beloppet mellan de drabbade, säger Mikael Melefors i en kommentar.

Läs förslaget här

Läs svaret från Svensk Travsport här

Upploppsstrid kuskar bakifrån