För en månad sedan gav Högsta Förvaltningdomstolen, HDF, beskedet att tävling med travhäst är att betrakta som ekonomisk verksamhet. Men glädjen blev kort, redan nu tvingas Svensk Travsport konstatera att Skatteverket inte följer den fastslagna principen.

I en öppet brev skriver Svensk Travsport tillsammans med LRF att Skatteverket visat att verket har valt att inte följa beslutet utan gjort en egen tolkning. Skatteverket menar att det bara är en verksamhet motsvarande den som prövats av HDF, vilket handlade om 3-4 hästar som tävlat under lång tid, som skulle kunna anses som momspliktig verksamhet.

Att varje fall ska bedömas utifrån de omständigheter som gäller i just det fallet är självklart, menar Svensk Travsport och LRF. Men menar att Skatteverket ändå väljer att bortse från innehållet i den prejudicerande domen från HFD och gett interna instruktioner till sina handläggare som går emot domen.

Därför vill Svensk Travsport nu bland annat ha svar på vilka grunder Skatteverket väljer att bortse från domen och menar att det här också visar att kampanjen mot travhästföretagen fortsätter. Svensk Travsport vill också veta vilken instruktion som gått ut till Skatteverkets handläggare och vem som har ansvaret för att domen från HDF inte följs.

Läs det öppna brevet här

Bildmontage med travhästar i slutstrid och sedlar i bakgrunden.

Foto: TR Media