Äga travhäst

En hästhistoria – ingen dröm är för stor!
Att det är en upplevelse när ens häst kommer stormande i fjärdespår samtidigt som upploppsklockan ringer, det är det ingen som säger emot. Men det är ju inte alltid fru Fortuna står en bi och att äga travhäst är något av ett lotteri, där insatsen är hög. Givetvis kan de värsta misstagen undvikas om man tar reda på så mycket fakta som möjligt och får professionell hjälp vid införskaffande av sin första travhäst. Men till syvende och sist är ändå turen som är den viktigaste ingrediensen.
Ekonomin är av väsentlig art när det gäller att skaffa sig travhäst. Alla måste ställa sig frågan hur mycket man är villig att satsa och hur lång uthållighet man har. I många fall kan det vara ett måste att man går ihop flera stycken när man går i hästköpartankar, för det är ingen billig historia från auktion till att hästen selas ut till sin första start. Här skall man även vara medveten om att ungefär en tredjedel av alla unghästar aldrig kommer till start, så redan här har 33 procent av hästägarna förlorat. Men kommer man till start kan det vara mödan värt…

Vad kostar det då? Inköpet kan kosta allt från 20.000 kronor till miljonbelopp, men låt oss vara rimliga och säg att din första häst kostar 100.000 kronor (alla kostnader vi skriver är exkl moms) plus auktionskostnader om 5 procent, det vill säga 5.000 kronor. Då är hästen cirka 1,5 år och du har köpt hästen på auktion under hösten. Nu skall din unghäst till inkörning, men först ska vi försäkra den till en kostnad av ca 8.000 kr per år. Du har tur och din utvalda tränare bor inte alltför långt ifrån auktionen så transportkostnaden stannar på 2.000 kronor. Nu körs hästen in under 3 månader till en kostnad av 300 kr per dag eller vi säger 30.000 kronor till sista december. Allt har löpt smärtfritt och varken veterinär eller tandläkare har hälsat på hästen, men vi har lite extra kostnader i form av vaccin, hovslagare och kanske någon utrustningsdetalj, vi säger 3.000 kronor. Så när vi din häst inleder säsongen som 2-åring har du lagt ut 145.000 kronor.

Nu börjar den långa och tidskrävande uppträningen för din unghäst. Idel utgifter och eftersom du är entusiast och precis som alla andra har en övertro på sina springare så väljer du att satsa på premiechansen och avstår därmed premiepengarna om 20.000 kronor. Ditt val av tränare föll på en etablerad och en av våra mer namnkunniga tränare, för du vill ha resultat. Avgiften per dag landar på precis 400 kronor och ändå är denne framgångsrike tränare långt ifrån den dyraste, för han låter bl.a. skoning ingå i dygnspriset. Så nu kostar din häst 12.000 kronor per månad och året innehåller både med och motgångar. Tandläkaren tittar förbi och gör en sedvanlig undersökning och raspar lite tänder, med återbesök, absolut inget märkvärdigt – kostnad 1.500 kronor. Men precis som så många av din hästs årskamrater, får din häst lite trubbel med framknäna och han (för du valde en svart ståtlig hingst) måste behandlas två gånger under året. För att se att det inte är något allvarligt låter du röntga hästens knän, allt på inrådan av din tränare och dennes veterinär. Total veterinärkostnad under året 12.000 kronor, helt normalt. Behandlingen har inneburit lite försening i programmet så en tvåårsstart är inte tu tal å tänk på, men det hade du inte räknat med, så det är inget “ko på isen”. Glädjande nog har din häst visat talang och tränaren talar i superlativ om din häst – det du inte vet är att alla tvååringar i stallet går i dur. Under tvåårssäsongen är det också dags för att börja betala för insatsloppen och eftersom du är stadd i kassan och hästen har talang så laddar du in hela insatsen för E3, Kriteriet, Derbyt och Sprintermästaren på en gång, ca 23.000 kr. Tränaren har även under året köpt grimma, två täcken och lite runt om, kostnad 6.000 kr.

Nu är äntligen den dyrbara och lite tråkiga tvåårssäsongen över och du summerar kostnaderna. Första året gick på 145.000 kr inkl inköp, år två kostade träning 144.000 kronor, veterinär 12.000 kr, tandläkare 1.500 kr, material 6.000 kr och så var tränaren inne på travbanan och testade din häst, det gick på 2.500 kr. Sen kom ett nytt försäkringsbrev och ytterligare 8.000 kr lades på utgiftskontot, total 174.000 kronor. Så nu när vi kliver in i den spännande treårssäsongen har du lagt ut 319.000 kronor och då har allt flutit på relativt smärtfritt.

Det nya året börjar med att tränaren tycker att din häst är lite kantig och förordar en kur med massage på fem gånger á 700 kr per gång, totalt 3.500 kr. Hästen blir mjuk och smidig igen och knäna verkar hålla. Träning fortskrider och du betalar 12.000 kr varje månad. Du frågar när det kan bli dags för start och tränaren ger dig hopp att det inte är alltför långt borta, men tiden rullar på och april passerar och ännu ingen häst till start. Då går du in på Svensk Travsports hemsida och kikar i deras utmärkta statistik och ser att knappt en tredjedel av årets treåringar har kommit ut till start, så du inser att det kanske inte är så konstigt att din häst inte startat. Men det är med viss oro du noterar att E3 loppen nalkas och det är redan en hel del tuffa konkurrenter som redan skaffat sig rutin och erfarenhet. Så när Elitloppssöndagen passerat och din häst inte ens kvalat inser du att E3 bara är att glömma. Men nu ringer tränaren och meddelar att andra veckan i juni blir det kval och funkar allt till belåtenhet så blir det start kort därefter.

Äntligen känner du hoppet spira och visst tror du fortfarande att din häst är någonting utöver det vanliga. Kvalet går galant och han travar 2140 meter på 1.17.8 och alla är nöjda och glada och du får en räkning på 2.800 kr för transport, boxhyra, utselningsavgift etc. Men nu är det äntligen dags att kliva in på arenan och din häst ska börja göra rätt för sig och äntligen få det hela att snurra runt av egen maskin. Fjorton dagar senare är det så dags för hans första start. Tyvärr fanns det inga lopp för nybakade treåringar på din hemmabana så ni får åka 35 mil enkel väg för att starta. Men va´ tusan tänker du, det löser sig och du sätter dig tillsammans med din man i bilen. Men du kan inte låta bli att fundera, hur fasen hänger det här ihop – förstapriset är 20.000 kr och jag får räkningar på 12.000 bara i träningsavgift, vad händer om min häst inte vinner – då kostar ju starten mer än vad jag får in. Tankarna irriterar, men du försöker låta bli att vara så präktigt ekonomisk, den här stunden har du väntat på i snart två år.

———-
Efter att vinterträningen är avslutad inför 4-årssäsongen och våren närmar sig och din tränare letar lopp. Poängen är ju inte så höga efter det misslyckade fjolåret. Du lyckas få med hästen till start på Vaggeryd, men dåligt spår och du stannar hemma för att utsikterna inte är så stora. Men döm om din förvåning när du tittar på liven på ATG, efter en fin resa, så går din häst och vinner. Spurtar ner favoriten och vinner med en längd. Vinterträningen har gjort gott.

14 dagar senare kommer din häst med på Åmål, där förstapriset är 100 000 kronor. Nu blir det bättre spår och till ledningen direkt. Nu är du på plats och ser hur den ena efter den andra försöker överta ledningen. Din häst svarar på alla försök och du kan kassera in hundra tusen till den tidigare skrala kassan. Du får åka segervarv och få applåder av publiken. Du säger till tränaren att nu kanske vi skall ta det lite lugnare men tränaren som ser potentialen i hästen säger att nu anmäler vi till kvalet Stochampionatet på Axevalla. Du tycker att det blir väl tufft med så täta starter, men tränaren anmäler och du beger dig till Axevalla för att se din häst bland många tuffa hästar. Spår ett bakom startbilen är ju bra men det är många tuffingar bakom. 2 640 meter är ju ganska långt för, som du tycker, din fina häst.
Starten går och du får till din förvåning se att din häst vinner starten, håller ett högt tempo. Det här kan väl aldrig hålla. Ingenting händer under första halvan och de bra hästarna avvaktar till Axevallas långa upplopp. Men din häst bara ökar och vinner med en längd och finalen till Stochampionatet är fixad. 50 000 kronor in på kontot och du börjar se att tidigare års minussiffror nu gradvis börjar ändras. Finaldagen närmar sig och du börjar tro att kanske det är en bra häst du har och bokar in hotellrum för en eventuell segermiddag och champagne efter finalen. Inför finalen får du stifta bekantskap med de andra finalhästägarna. Det var många kända ansikten där, stora hästägare, och så du med din enda lilla häst. Tur i kvalet hade du, var den samstämmiga kommentaren.

Spår ett var bra när startbilen släpper fältet och åter tar din startsnabba springare täten. Svåraste konkurrenten på utsidan. Så ser det ut hela tiden. Upploppet närmar sig och kanske har den stora regnskur som kom precis innan start bidraget till lite tyngre innerspår. Favoriten i dödens ser ut att på upploppet få övertaget, men din häst kontrar och vinner en knapp men säker triumf. Förstapriset en miljon kronor och för alltid inskriven i historieböckerna.

Nu kan du unna dig en brakmiddag med champagne på hotellet du bokat. Gratulationerna var många ifrån de andra hästägarna, som också bokat in sig på samma hotell, men som nu fick se sig besegrade av den lilla hästägaren med den stora hästen.

Ingen dröm är för stor.