– Det har varit en fantastisk hästägarresa och att Stjärnblomster blev utsedd till Årets Kallblod är riktigt stort.
Det säger Mats Norberg, talesman för ägargänget i Stall Rabatt.
De är tio delägare i Stjärnblomster och äger även fem andra kallblod tillsammans. Deras gemensamma hästägande började för länge sedan när några personer på ATG och Svensk Travsport ville äga ett kallblod.
– Det var när Johan Abenius jobbade på ST. Jag skulle hjälpa dem att hitta ett kallblod men det slutade med att det blev en av mina uppfödningar, Mana Glans, som vi köpte, berättar Mats.
I ägargänget ingick förutom Mats och Johan Abenius även Ia Abenius, Remy Nilson, Markus Myron, Mats Denninger, Stig Viklund och några kompisar.
För Mana Glans gick det väl sådär, mållinjen kom antingen för tidigt eller för sent, som Mats uttrycker det, och han fick aldrig vinna. Han sattes i träning hos Jan-Olov Persson men lyckan vände inte.
– Han går numer som turridningshäst i Vemdalen och det är kul att läsa om honom i reportage därifrån, säger Mats.
Ville satsa på ston
Jan-Olov Persson ville sälja en hingst åt dem men gänget ville absolut ha ett sto.
– Vi var några som ville satsa på ston och personligen är jag väldigt avelsintresserad. Jag såg en avkomma som Jan-Olov ägde som hette Järvsö Blomster, efter den fantastiska mamman Remjahna och Järvsövikings första kull.
De fick köpa Järvsö Blomster som tvååring. Hon var bra som treåring, kom trea i Stokriteriet och var med i Derbyt som fyraåring. Hon blev skadad i finalen och då bestämde sig Stall Rabatt för att betäcka henne med B.W.Modde, med villkoret att hon efter fölning skulle tränas igång igen.
Den första juli 2014 föddes Stjärnblomster. Järvsö Blomster sattes i gång och två år efter att hon skadades kvalade hon och vann sen två SM. Stjärnblomster hade hunnit bli tre år och var rätt duktig men skadad till och från.
– Inför fyraårssäsongen bestämde vi oss för att bara sikta på det svenska och norska derbyt och att betäcka henne innan hon gjorde sin årsdebut som fyraåring. Så när hon vann Derbystoet i Sverige och försöket i Norge, där hon blev slagen med en nos, är hon dräktig och får Blomsterprinsen.
Tuff första säsong
Ägargänget bestämde sig för att träna i gång Stjärnblomster efter mammaledigheten. Hon hade då tjänat strax under en miljon och skulle upp i eliten. Första säsongen var tuff. Hon var fyra i Sto SM och hon tränade på under vintern men fick en rejäl skada.
– Vi trodde inte att hon skulle kunna tävla mer och hade nästan bokat hingst. Men hennes skötare Jenny gjorde ett fantastiskt jobb, bland annat med simträning. Hon kunde springa barfota och tog många raka segrar. Sen har vi haft en fantastisk resa med henne, säger Mats.
Stjärnblomster var vinstrikaste kallblodiga hästen både 2021 och 2022. Och blev utsedd till Årets Kallblod 2022. Det är 40 år sedan ett sto fick den utmärkelsen.
– Det är otroligt! När man är kallblodsnörd som jag, uppvuxen med kallblod som både pappa och morfar hade, och har sett alla legendarer. Att få vinna priset och att Stjärnblomster för evigt kommer att stå med alla dessa kanoner som Järvsöfaks, Månprinsen, Säterbäst och alla andra. Det är så stort och njutbart, säger Mats.
Älskar att stå i centrum
Han berättar att Stjärnblomster älskar rampljuset. Och när hon får på sig tävlingsselen blir hon som en tiger, nästan så att hon kryper ur skinnet.
– Hon håller på att explodera. Men hon älskar all uppmärksamhet. När hon förlorade ett lopp på Bollnäs förra året, blev hon så sur så hon vägrade äta bara för att hon inte fick vända upp till vinnarcirkeln. Hon åt inte förrän hon kom hem till Hagmyren igen.
Nu ska Stjärnblomster få tävla så länge hon tycker att det är roligt och Mats hoppas att hon får vara med sista söndagen i maj.
– I fjol blev hon påkörd men nu hoppas jag att hon får vara med och visa hur fantastisk hon är. Drömmen är att hon travar under 1.20, säger han.
Hennes treåriga syster, Majblomster, som Stall Rabatt också äger, pratas det gott om i stallet. Och Stjärnblomsters son, Blomsterprinsen, tror Mats också mycket på.
– Han är mer stark och norska derbyt går ju på lång distans. Det är nästan så man längtar dit. Det ska bli spännande att se hur han har utvecklats över vintern och vad han kan göra.
Text: Anne Adre-Isaksson